Witajcie Kochani :)
Jesień kojarzy nam się z wieczornym czytaniem książek,, pod kocem, najlepiej przy świecach i czymś dobrym do przekąszenia. Dlatego gdy zobaczyłyśmy akcję "Literatura na widelcu" musiałyśmy wziąć w niej udział. Zasady są proste, wystarczy przygotować potrawę z ulubionej książki i zaprezentować ją na blogu. My wybrałyśmy książkę "Lunch w Paryżu"- jest to opowieść o amerykańce, która odnalazła miłość w mieście zakochanych, a jednocześnie pokochała gotować.
Z listy jej przepisów wybrałyśmy ten na ciasto jogurtowe, które według autorki jest dobrym ciastem do przygotowania nawet w ciągu tygodnia:
"Jeśli w ciągu tygodnia robię deser, musi to być coś, co spełnia dwie funkcje: poprawi mi humor przed pójściem spać, a jednocześnie będzie na tyle duże, że resztki będę mogła zjeść na śniadanie albo na podwieczorek następnego dnia. Ciasto jogurtowe sprawdza się znakomicie - jest delikatne, wilgotne i nie za słodkie"
ELizabeth Bard Lunch w Paryżu s.86
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
1. Wymieszaj jogurt, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodawaj olej, nie przerywając mieszania. Wbij jedno rozkłócone jajko, rozprowadź je dokładnie aż masa będzie jednolita, a następnie powtórz to samo z drugim jajkiem.
2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Suche składniki dodawaj partiami do masy jogurtowej. Na koniec dodaj startą skórkę
z cytryny i ponownie wymieszaj.
z cytryny i ponownie wymieszaj.
3. Przygotuj formę do pieczenia - na spód połóż papier do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem. Wlej gotową masę, a na górze ułóż odsączone
i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Nasze oceny:
Basia: Lekkie i wilgotne, ciężko się powstrzymać by nie zjeść całego od razu ;) Moja ocena: 9/10.
Julka: Bardzo lubię ciasto jogurtowe za jego prostotę wykonania i smaczny efekt końcowy. To także najbardziej uniwersalne ciasto jakie znam, więc powinno zasmakować każdemu. Moja ocena: 9/10.
Ale apetyczne, uwielbiam ciasta jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta na jogurcie. są niesamowicie puszyste! pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że to idealne ciasto dla mnie, bardzo lubię takie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do jogurtowych ciast, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:-) Uwielbiam ciasta jogurtowe:-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta jogurtowe są bardzo aksamitne w smaku:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jogurtowce! Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Z brzoskwiniami - przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńkocham jogurtowe z owocami <3 chociaż jeszcze nigdy nie używałam do niego tych z puszki..
OdpowiedzUsuńaj, to musi być dobre :)
Też było by mi ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka, bo ciacho wygląda pysznie, a ciacha z owocami bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ale pyszne ciasta. Jeszcze te brzoskwinie pychota.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piękne i zapewne pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńTo powinno być zakazane, pod groźbą kary!! Takie prezentowanie bez możliwości skosztowania !! Witam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń:) witamy, rozgość się i poczęstuj kawałkiem :)
UsuńNie żebym był jakiś nadmiernie wymagający, ale ............... jakąś kawkę i drugi kawalątek też dostane :)
UsuńKawka jest, teraz przydałoby się takie ciacho. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię, doskonałe do filiżanki kawy czy herbaty :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zwykłe-niezwykłe ciasta :-) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPuszyste niczym chmurka :D
OdpowiedzUsuńBoskie jogurtowe, ślicznie wygląda! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń